18 Ocak 2013 Cuma

Luc Besson ve Kadınları



Kısaca Luc Besson

Luc besson 1959’da Paris’te doğdu. Çocukluğunda ailesinin işi dolayısıyla (dalgıç eğitmenliği) dünyanın çeşitli yerlerini dolaştı. Okul yıllarında “beşinci element” ve “derin mavi” filmlerinin taslaklarını hazırlayarak sinema yeteneğini gösterdi.  İlk olarak L’Avant Dernier ve onu takip eden Le Dernier Combat’ı çekti. Bu filmlerle ismini duyurduktan sonra kısa aralıklarla çektiği filmleri ile iyice ünlendi. Yönetmenliğin haricinde Luc Besson, senarist ve yapımcı görevlerini üstlendiği pek çok filme imza attı.
Yönetmenliğini üstlendiği en bilinen filmleri; Derin Mavi (1988), Nikita (1990), Atlantis (1991), Leon (1994), 5.element (1997), Angel-A (2003), Arthur and The invisibles (2006).

Sineması Üzerinde Etkili Olan Olaylar

Luc Besson’ın filmlerinde doğduğu şehir Paris’in, çocukluk yaşantısının, ailesinin icra ettiği dalgıç eğitmenliğinin ve sinemadan önce uğraştığı -bir dalış kazası sonucu vazgeçtiği- deniz biyoloğu olma hayalinin etkilerini görebilirsiniz. Derin Mavi ve Atlantis filmleri bunların en önemli örnekleridir.

Luc Besson ve Kadın Karakterleri

Luc Besson filmlerinin öne çıkan yanlarından biri kadın karakterleridir. Onun kadınları; genç(bazen çocuk yaşta), cılız, uzun bacaklı, kısa saçlı, soluk tenli, yalnız, güçlü, erkeksi ve seksidir. Kadın karakterlerini güçlü göstermek için yalnız bırakır ve olumsuz örnek oluşturacak davranışlarda bulundurur. Örneğin; Nikita 20’li yaşlarda alkol, uyuşturucu ve sigara ile arası iyi olan bir genç bayandır. Leon filminde 12 yaşındaki Mathilda bir tetikçiye aşık olan, mafya tarafından ailesi katledilmiş, sigara içmeye ve seksi olmaya çalışarak güçlü gözükmek için uğraşan bir kız çocuğudur. Bir diğer kadın karakteri Angel-A ise fahişe kılığına girmiş, alkol ve sigaraya bayılan yol gösterici bir melektir. The Story Of Joan D’arc ve 5. Element filmlerinde Milla Jovovich’in canlandırdığı karakterleri de es geçmemek lazım.

Karakterler filmin başında yalnız ve güçlü olmaya çalışan bu bayan karakterler hikayenin sonlarına doğru aşık olurlar. Böylece yönetmen kadınlarını olgunluk aşamasına ulaştırır. Genellikle aşık oldukları karakterler kendilerine zıttır. Masum Mathilda babası yaşındaki mafya tetikçisine aşık olur veya bir diğer örnek Fahişe kılığına girmiş güzeller güzeli melek Angel-A ise beceriksiz dolandırıcı ve kendinden oldukça kısa olan Andre’ye aşık olur.

Güçlü kadın karakterleri ile aslında yönetmenin aktarmaya çalıştığı mesaj; yalnızlaşan ve güvenini atlatmanın aslında sevginin gücünü fark etmek kadar basit olduğu göstermektir.

Filmlerinden Birkaç Replik

-Vücuduna bak! Güvensizlikten ve sevgisizlikten acı içinde. (Angel-A)

-Ebedi ola iki şey vardır; Dişilik ve Dişiliğini kullanmayı bilmek (Nikita)

-Leeloo: Yarattığın her şeyi yok etmek için kullanıyorsunuz.
-Korben Dallas: Evet, buna da insanın doğası diyoruz. (The Fifth Element)



Mathilda: Leon sanırım sana aşık oluyorum, bu başıma ilk defa geliyor.
Leon: Daha önce aşık olmadıysan bunun aşk olduğunu nerden biliyorsun.
Mathilda: Çünkü hissediyorum.
Leon: nerde?
Mathilda: Karnımda, sıcacık daha önce hep bir yumru olurdu artık geçti
Leon: Mathilda, artık karnının ağrımadığına sevindim, ama bunun bir anlama geldiğini sanmıyorum… Senin biraz büyümek için zamana ihtiyacın var.
Mathilda: Ben büyüdüm Leon yaşlanıyorum. (Leon : The Professional)

Sanat ile kalın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder