6 Şubat 2013 Çarşamba

ZİNCİRSİZ - DJANGO UNCHAİNED



Quentin Tarantino, vizyondaki son filmi “ZİNCİRSİZ”  zenci ırkçılığına kendi tarzı ile değiniyor. 

Amerikan İç Savaşı’ndan önce geçen hikayede; Köle Django’nun, Alman asıllı dişçi Dr.Schultz’un onu satın alıp özgürlüğünü vermesi ve bir süreliğine beraber ödül avcılığı yapıp para kazanmaları, ardından Django’nun eşi Broomhilda’yı bulma çalışmalarını konu alıyor.

Film; Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio,  Samuel  Jackson, Kerry  Washington gibi yıldız oyuncu kadrosu ile her zaman ki gibi göz kamaştırıyor.

Sinemanın dahi deli ve kendi tarzını oluşturmuş oyuncu, yönetmen, senaristti Quentin Tarantino; Django filminde ırkçılığa ve şiddete katlanamayan “Alman” Dr. Schultz karakteri en dikkat çekici karakterlerden biri. Samuel Jackson’ın canlandırdığı, beyaz adama itaatkar uşak rolü ise Dr. Schultz karakterinin karşıtını konumunda veriliyor. Hollywood klişelerinin aksine zenci karakter (Django) güçlü, yetenekli başkarakter iken, beyaz adam (Dr. Schultz) esprileri ve hareketleri ile filmi yumuşatan yardımcı karakter olarak veriliyor. Dr. Schultz’un Django’ya verdiği soy isim ise filmin vermek istediği mesajı aktarıyor; “Freeman” (Özgür Adam).

Film, müzik ve kan kullanımı ile “Ben, Tarantino’yum” diyor.  Açılış sahnesinden itibaren müzikler izleyici filme adapte ediyor. Tarantino, önce müzikleri bulup daha sonra onlara uygun sekans yazan bir sinema dehasıdır. Daha filmi izlerken izleyicinin aklından geçen –eve gidince ilk işim soundtrack’ini bulmak- oluyor. 
Tarantino der ki; Kan sadece renktir. Şiddet ve her yere fışkıran abartılı kan ile olan mizahi sahneleri izleyicinin beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Yani Tarantino, ondan beklendiği üzere izleyicisini renge doyuruyor.

Grafiksel ögelerinde ise PopArt akımının izleri belirgin.  Western tür içinde kült olan filmlere (iyi, kötü, çirkin vb) gönderme yapmayı da unutmuyor.

Tarantino filmlerinde kısa süreli rollerde görünmeyi seven bir yönetmen olarak yine bu geleneğini bozmuyor. Filmin sonuna doğru 2-3 dakika kadar kısa bir rolde çıkıyor bu sefer karşımıza. Kendini dinamitle havaya uçurmayı tercih edecek kadar çılgın bir minik rolü tercih etmiş.

Kendi tarzı oluşturmuş yönetmen Quentin Tarantino severleri ve klasik Hollywood filmlerinden sıkılmış farklı tatlar arayan izleyicileri oldukça tatmin edecek bir sinema filmi; Django Unchained.  Underground ve PopArt ile harmanlanmış lezzetli bir Western filmi sizi bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder